UGC NET Library Quiz in Hindi and English 08 April 2018

08 April , 2018 Current Affairs GK Question with solutions. GK Quiz updated questions and answers. General Knowledge Aptitude & Reasoning Question for competition exams. Current Affairs MCQ (Multiple Choice Question) question with explained solution



Q1. “KOHA” is
Ans. Open Source Integrated Library System

Q2. “KOHA” library software package is developed by ?
Ans. Katipo Communications

Q3. “KOHA” library software package is originated in ?
Ans. New Zealand

Q4. “DELMS” library software is developed by ?
Ans. DESIDOC

Q5. “DELMS” library software is developed in ?
Ans. 1988

Q6. “DELSIS , DELMARC & DELPLUS” are library software developed by ?
Ans. DELNET

Q7. “DRUPAL” is
Ans. Content Management Software

Q8. “E-Granthalaya” library software package has been developed by
Ans. NIC

Q9. “Evergreen” is
Ans. Integrated Library management software

Q10. “Evergreen” software is originated in
Ans. USA

Q11. “Granthalaya” library software package is developed by
Ans. INSDOC, New Delhi

Q12. “ILMS” library software package is developed by
Ans. INFLIBNET, Ahmadabad

Q13. “Alice for Windows(OASIS)” library software package is developed by
Ans. Softlink Asia Pvt. Ltd New Delhi

Q14.”BASIS PLUS” library Software package is marketed in India by
Ans. NIC

Q15. “CATMAN” library software package developed by
Ans. INSDOC

Q16. “CDS/ISIS” package has been developed by
Ans. UNESCO

Q17. “CDS/ISIS” a user friendly package is developed by
Ans. UNESCO

Q18. “DEVSIS” is promoted by
Ans. IRDC

Q19. “BASIS PLUS” library software is developed by
Ans. Information Dimensions Inc, USA

Q20. “Librarian Suite” library software package is developed by
Ans. Soft-aid computers, Pune

Q21. “SLIM++” library software package is developed by
Ans. Algorithms ,Pune

Q22. “SLIM++” library software package is marketed by
Ans. Informatics India

Q23. “SOUL” library software package is developed by
Ans. INFLIBNET

Q24. “SOUL” library software package is developed in
Ans.1996

Q25. SOUL software has
Ans. 6 modules

Q26. “Ulysis” software was developed by
Ans. Wipro InformationTechnology

Q27. “Wilsys” library software package is developed by
Ans. Wipro India, Bangalore

Q28. “Virtul ILS” library software package is developed by
Ans. VLTS, USA

Q29. “D-Space” is developed by
Ans. HP & MIT

Q30. “D-Space”digital library software is originated in
Ans. USA

Q31. “D-Space” was released in
Ans. 2002

Q32. Online Search Information Registration & Inquiry system was the software of
Ans. ALA

Q33. “Green Stone” digital library software is originated in
Ans. New Zealand

Q34. “Green Stone” is developed by
Ans. University of Waikato

Q35. “Green Stone” was released in
Ans. 1998

Q36. ‘Suchika” Software was developed by
Ans. DESIDOC

Q37. “SCIMATE” library software package is developed by
Ans. Institute for Scientific Information

Q38. “New Gen Lib” is
Ans. Digital Library Software

Q39. “New Gen Lib” library software package is developed in
Ans. 2005

Q40. “New Gen Lib” library Software package is originated in
Ans. India

Q41. “MINISIS” software was developed by
Ans. IDRC/SNDT women University

Q42. “MAITRAYEE” software was developed by
Ans. CMC Ltd. , Kolkata

Q43. “LibSys” Library software package is developed by
Ans. Infotak Consultants Pvt. Ltd. New Delhi

Q44. “LIBRIS” library software package is developed by
Ans. Frontier Software Technology , Hyderabad

Q45.”LibSoft/Librarian” library software package is developed by
Ans. ET & T, New Delhi

Q46. “MOODLE” is
Ans. Learning management software

Q47. “SANJAY” library software is based on
Ans. CDS/ISIS

Q48. “SANJAY” library software package is developed by
Ans. DESIDOC

Q49. “SANJAY” library software package is marketed by
Ans. NISSAT

Q50. “SPSS” is software package for data analysis in
Ans. Social Sciences

Q51. “SOUL” Stands for
Ans. Software for University Libraries

Q52. “Comminities” is a component of following digital library software
Ans. D – Space

Q53. “OpenBiblio” software is originated in
Ans. Spain

Q54. “Open Source Automation Library System(OPALS)” software is originated in
Ans. USA

Q55. “PMB PhpMyBiblio” software is originated in
Ans. France

Q56. “Emilda”software is originated in
Ans. Finland

Q57. “Islandora” is
Ans. Open Source Digital Library Software

Q58. “Invenio” software is originated in
Ans. Europe

Q59. “Invenio” is developed by
Ans. CERN

Q60. “Invenio” was released in
Ans. 2006

Q61. “iVia” software is originated in
Ans. USA

Q62. “EPrints” software is originated in
Ans. UK

Q63. “LA ILS” library software package is originated in
Ans. USA

Q64. “Islandoar” is developed by
Ans. Robertson Library

Q65. “Fedora” is
Ans. Open Source Digital Library Software

Q66. “Fedora” is developed by
Ans. DuraSpace

Q67. “Fedro” is released in
Ans. 2003

Q68. “E-Prints” is developed by
Ans. Digital Library Software

Q69. “E-Prints is developed by
Ans. University of Southampton

Q70. “LIBSUIT”
Ans. is not Open Source Library Software

 

Note – Thank you, For Reading With us please share the Article to let it know to others. Subscribe us to get GK Quiz Question, Current Affairs, Job Vacancy details Directly to your email Address. Stay with us for more update

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *